Mozdulatműhely / 8200 Veszprém, Dózsa György u. 23. +36 20 9106 522 +36 20 245 8306

Mozdulatműhely

Schroth-torna

A gerincferdülés kezelésének ajánlott módszere a német Katharina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós eljárás, amely nemcsak két dimenzióban kezeli az oldalirányú görbületeket, hanem figyelembe véve a csigolyák csavarodását is, a horizontális síkú eltéréseket is korrigálja.

A torna fő célja az oldalirányú görbület felegyenesítésének begyakorlása, és a kapcsolódó helyes tartás megéreztetése, valamint a mindennapi korrekciók megtanítása. A Schroth-torna során a gerincoszlop aktív nyújtásával a görbületet felegyenesítve, aszimetrikus helyzetben aktiváljuk vagy lazítjuk a törzs megfelelő izmait. Fontos szerepet kap a háromdimenziós légzés, mellyel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a szagitális síkú eltéréseket korrigáljuk.

A Schroth-torna során változatosan használjuk a különféle stabil és instabil eszközöket, mint például a bordásfalat, zsámolyt, rizszsákokat, hengereket, rudakat, labdákat stb. Célunk a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása, és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A tornán résztvevők házifeladat-gyakorlatokat kapnak, melyeket minden nap, rendszeresen végezve hosszútávon is tartós korrekciókat tudunk létrehozni. Az otthoni gyakorlatokat a szülők részvételével tanítjuk be, így ők külső kontrollként tudják majd segíteni az otthoni gyakorlást.

A foglalkozásokat Török Ágnes, Schroth módszerrel dolgozó gyógytestnevelő vezeti.