Mozdulatműhely / 8200 Veszprém, Dózsa György u. 23. +36 20 9106 522 +36 20 245 8306

Mozdulatműhely

NMPT

Az NMPT – Natural Movement Pattern Training, jelentése természetes mozgásminta tréning.

Az NMPT célja a mozgás-szervrendszeri degeneratív elváltozások – elsősorban a porckorongsérv, és a gerinc kopásos betegségeinek megelőzése célzott mozgásterápiával, a rosszul rögzült mozgásminták kijavításával.

Miért van szükségünk a rossz mozgásminták korrigálására? A választ az ülő életmódban kell keresni. A mai kor embere akár napi 12-13 órát tölt ülve, így dolgozik, közlekedik, szabadidős tevékenységei  is nagyrészt ülő jellegűek. „Az ülés az új dohányzás, mely megrövidíti az életünket.”

Testünk úgy van megalkotva, hogy az ébren töltött időben mozognunk kellene. A központi idegrendszer arra a feladatra fejlődött ki, hogy érzékelje a körülöttünk kialakuló változásokat és mozgasson bennünket környezetünkben. Testünk tehát mozgásra teremtődött, és fordítva, a helyesen kivitelezett mozgás tartja fenn szervezetünk egészségét.

Egy átlagos irodai ülőmunkát végző dolgozónak sokszor több mozgásszervi betegsége van, mint akármelyik munkásnak az ipari szektorban. A túl sok ülés okozta fizikai inaktivitást a WHO a 4. legjelentősebb megelőzhető halálokként tartja számon.

A sok ülés hatása rendszeres testedzéssel sem fordítható vissza. Attól hogy rendszeresen sportol valaki, még napi 12-13 órát ülve tölt, aminek következtében sportot is nagy valószínűséggel helytelen mozgásmintával képes csak űzni, ami az ízületek kopásos betegségeihez és gerincproblémákhoz vezethet.

Sajnos a mozgásszervrendszer átprogramozódásának folyamata már 6-7 éves korban, az iskolapadba bekerülve elkezdődik, ez alól semelyikünk sem kivétel. Eredményként a felnőtt lakosság nagy része valamilyen degeneratív mozgás-szervrendszeri betegséggel küzd, és fájdalommal él.

Problémánk tehát az, hogy nem mozgunk eleget, és nem mozgunk jól. A helyes mozgásminták „visszaprogramozása” sziszifuszi munka, rendszeres, napi gyakorlást igényel.

Az NMPT gyakorlatait kis létszámú szeminárium keretében lehet elsajátítani a Mozdulatműhelyben, a rendszeres karbantartó munkához csoportos NMPT foglalkozás keretében nyújtunk szakmai segítséget.

Az NMPT gyakorlatok megtanulása után a mindennapokba is be kell építeni a rendszeres tornát, melynek segítségével leépítjük a kórós mozgásmintákat.  A helyes minta precíz és rendszeres gyakorlásával újraprogramozzuk a testünket. Napközben, a különböző tevékenységeink során is foglalkozni kell majd a helyes tartás beállításával, folyamatosan korrigálva magunkat, át kell programozni az ideg-izom kapcsolatainkat, automatizmusainkat, a testünket, hogy úgy mozogjon, ahogy eredetileg mozgott.

Az NMPT tréning nem pusztán gerinctorna, ez egy professzionális mozgásprogram, amely a teljes test mozgásminőségét, ezzel az életminőséget javítja. Cél a gerincoszlop, ezzel együtt a mozgásszervrendszer egészségének hosszú távú  megőrzése. 

Az NMPT módszer  kidolgozója Bene Máté fizioterapeuta, gerincspecialista.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .