Mozdulatműhely / 8200 Veszprém, Dózsa György u. 23. +36 20 9106 522 +36 20 245 8306

Mozdulatműhely

Gyerekjóga mesekeretbe foglalva

A GYEREKJÓGA annyiban tér el a felnőtt jógától, hogy itt játékos formában tanulhatják meg a kicsik a jógapozíciókat, a jóga szellemiségét, a légző- és koncentrációs gyakorlatokat, miközben megismerik testüket. Egy 35–40 perces órán a nagy mozgások mellett vannak relaxációs és koncentrációs gyakorlatok is, viszont itt SOSEM kell csendben lenni, folyamatos a beszéd és a mozgás.

Az egész óra MESEKERETBE van foglalva: egyszerű, állatokról szóló-negatív hősök nélküli – történetekről van szó, amik mindennapi helyzeteket dolgoznak fel. Ezeket játsszák el a megfelelő ászanákkal (jóga gyakorlatokkal) a gyerekek. Ez esetben persze az adott állatról kapja a nevét a jógapóz, ami a kicsik fantáziáját fejleszti.

Mire jó?
A jógázó gyerekeknek úgy fejlődik a koordinációjuk, a testtudatuk, a testképük és az idegrendszerük, hogy közben észre sem veszik, csak élvezik a mozgás örömét.
Megtanulnak koncentrálni, odafigyelni magukra és a környezetükre is, megismerik képességeik határait, miközben javul a tartásuk, erősödik izomzatuk. Mozdulataik összehangoltabbak lesznek, koncentrációs képességük javul, képesek lesznek hosszabb ideig egy helyben megülni…és nem utolsó sorban az egészségük megőrzésében is fontos szerepet játszik a jóga…IMMUNRENDSZERÜK ERŐSÖDIK, KEVESEBBET LESZNEK BETEGEK!
FONTOS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS: a sok szóbeli dicséret mellett a jutalmazás friss gyümölcsökkel és zöldségekkel (dió, mogyoró, köles golyó…stb.) történik.

Korosztályok:
A jóga 3–4 éves kortól ajánlott, különböző korcsoportokban zajlik: kis ovis, nagy ovis, kisiskolás, nagy iskolás, kamasz. Ez azért fontos, mert a gyerekek testi képességei ezekben a korosztályokban nagyon eltérőek, így mások az igényeik és a szükségleteik, amikhez minden esetben igazodni kell.
Továbbá a kamaszok esetén már a mesekeret sem működik, náluk inkább a saját életükhöz kapcsolódó, mindennapi események kerülnek középpontba, mint pl. szerelem… stb.
Amikor a gyermek jógázik: akkor a testi, a lelki, a szellemi élete is egységben van önmagával: ez által építi saját jellemét.
A jógafoglalkozásokat: a SZERETET, JÁTÉKOSSÁG, VIDÁMSÁG, JÓKEDV, TÜRELEM, ELFOGADÁS, FIGYELEM, EMPÁTIA jellemzi.
A gyermekjóga foglalkozások középpontjában tehát a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese.

A JÓGA NEM VALLÁS ÉS NEM SPORT. A gyermekjóga órán NEM kis Buddhákat „nevelünk”! A jóga Indiából ered, több ezer éves mozgásrendszer, amely az idő múlásával fennmaradt és továbbfejlődött. Mivel a természetben alakult ki, a gyakorlatai is természetesek és egyszerűek.

Mozdulatműhelyünkben a Gyerekjóga foglalkozásokat  2020. szeptember 22-től Takács Katalin óvódapedagógus, gyerekjóga oktató tartja.
A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges, mely időpontfoglaló rendszerünkben lehetséges. IDE kattintva érhető el!
További kérdés esetén keressék Katát: tel.: 06/20 573-1311 • e-mail: takacskata79 [kukac] gmail.com